Δημοσιεύσεις

 

Χοληστερίνη και παιδί (Νοέμβριος 2013)


Η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) είνα ένα λιπίδιο που κατά 80% παράγεται από τον οργανισμό και κατά 20% προέρχεταιαπό τις τροφές. Είναι χρήσιμη γιατί αποτελεί απαραίτητο δομικό υλικό των κυττάρων, των ορμονών, της βιταμίνης D και των ουσιών που βοηθούν στην πέψη των τροφών. Μεταφέρεται στο αίμα από δύο μόρια (λιποπρωτείνες), την LDL και την HDL. H HDL μεταφέρει τη χοληστερόλη από την περιφέρεια στο ήπαρ, «καθαρίζοντας» τα αγγεία, ενώ η κακή χοληστερόλη (LDL) κάνει ακριβώς την αντίθετη διαδρομή, δηλαδή μεταφέρει και εναποθέτει τη χοληστερόλη στα αγγεία. Η συσσώρευση της χοληστερόλης στα αγγεία οδηγεί σε αθηροσκλήρυνση, απώλεια τηςελαστικότητας των αγγείων, στένωση και προδιάθεση σε θρομβώσεις στην ενήλικοζωή.
 
·        Μπορεί το παιδί μου να έχει αυξημένη χοληστερίνη?            


Δυστυχώς, ναι. Η υπερχοληστερολαιμία δεν είναι νόσος των υπερηλίκων και των παχύσαρκων. Προσβάλλει όλες τις ηλικίεςκαι όλους τους σωματότυπους. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στα 4 Ελληνόπουλα προσχολικής ηλικίας έχουν παθολογικές τιμές χοληστερόλης. Η διάγνωση τίθεται μόνο με προσδιορισμό της χοληστερόλης στο αίμα καθώς η υπερχοληστερολαιμία είναι σιωπηλή νόσος. Δε δίνει συμπτώματα στην παιδική ηλικία, προκαλεί όμως βλάβες στα αγγεία που εκδηλώνονται μετά από αρκετά χρόνια. Οέλεγχος της χοληστερόλης στην παιδική ηλικία μπορεί αποδεδειγμένα να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών συμβαμάτων (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου,αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) στο μέλλον.


·        Πού οφείλεται η υπερχοληστερολαιμία στα παιδιά?


Τρεις είναι οι βασικοί υπαίτιοι:
1. Κακή διατροφή
2. Παχυσαρκία
3. Οικογενής υπερχοληστερολαιμία (κληρονομική νόσος)
 
·        Ποιες οι φυσιολογικές και ποιες οι παθολογικές τιμές λιπιδίων στα παιδιά


  • Χοληστερόλη

φυσιολογική: <170mg/dl

οριακή : 170-199 mg/dl

υψηλή :>200 mg/dl 

  • LDL (mg/dl)

φυσιολογική: <110mg/dl

οριακή : 110-130 mg/dl

υψηλή :>130 mg/dl


 Πότε πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα χοληστερόλης στα παιδιά κΙ?
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς οδηγίες (2011), πρέπει να ελέγχονται:
 
-         Όλα τα παιδιά 9-11 ετών ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου
-         Ακολούθως σε ηλικία 18-21 ετών
-         Παιδιά>2ετών με  παράγοντες κινδύνου, όπως:
1.      Γονείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης(>240mg/dl)
2.      Οικογενειακό ιστορικό ενωρίς εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου (σε ηλικία <65 ετών για τις γυναίκες ,<55ετών για τους άνδρες)
3.      Άγνωστο οικογενειακό ιστορικό
4.      Παιδιά με υπέρταση, παχυσαρκία,σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική νόσο, υποθυρεοειδισμό, νόσο Kawasaki, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια αγωγή με κορτικοστεροειδή.
 
·        Αντιμετώπιση


Η υπερχοληστερολαιμία αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής των παιδιών, με σωστές διατροφικές συνήθειες και καθημερινή άσκηση. Μετά την εφαρμογή κατάλληλου προγράμματος τα παιδιά επανελέγχονται αιματολογικά μετά από 3-6 μήνες. Φαρμακευτική αγωγή σπάνια απαιτείται.Χορηγείται σε παιδιά >8ετών και με αυστηρές προϋποθέσεις. Συνήθως αφορά παιδιά με κληρονομικές δυσλιπιδαιμίες και πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και LDL (>190mg/dl),που δεν ελέγχονται με διατροφικέςπαρεμβάσεις. H παρακολούθηση αυτών των παιδιών απαιτεί τη στενή συνεργασία του παιδιάτρου και του Ειδικού Ιατρείου Υπερλιπιδαιμίας.


·        Διαιτητικές συστάσεις για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας
 
ü  Μετά την ηλικία των δύο ετών αντικαθιστούμετα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα με προϊόντα χαμηλών λιπαρών (παιδιά κάτω τωνδύο ετών δεν πρέπει να υποβάλλονται σε δίαιτα και δεν πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα πλήρως ή μερικώς αποβουτυρωμένα).
ü  Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και αποφεύγουμε τα τρόφιμα με υψηλά ποσοστά λίπους και κορεσμένων λιπών.
ü  Υιοθετούμε υγιεινό τρόπο μαγειρέματοςτων τροφών (ψητά, βραστά, στον ατμό).
ü  Προτιμάμε τα λευκά κρέατα.Περιορίζουμε το κόκκινο κρέας σε 2 φορές την εβδομάδα. Αφαιρούμε πάντα τα ορατά λίπη.
ü  Δίνουμε έμφαση σε τροφές χαμηλές σε χοληστερίνη (φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, όσπρια και ψάρια) και πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (ξηροί καρποί).
ü  Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και πολυακόρεστα λιπαρά (ηλιέλαιο,σογιέλαιο,μαργαρίνες) και αποφεύγουμε βούτυρο και κρέμεςγάλακτος.
ü  Περιορίζουμε την κατανάλωση των αυγών σε 2 την εβδομάδα.
ü  Αποφεύγουμε έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα. Περιορίζουμε τους έτοιμους χυμούς, τα αναψυκτικά και ετοιμάζουμε απότο σπίτι υγιεινά σνακ για τα παιδιά στο σχολείο.
ü Δε χρησιμοποιούμε το φαγητό ως «ανταμοιβή τωνπαιδιών».
 
·        Άσκηση
ü  60 λεπτά την ημέρα αερόβιας άσκησης είναι απαραίτητα για την αύξηση της καλής χοληστερίνης.
ü  Η παρακολούθηση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεόραση, κομπιούτερ…) πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερες από 2 ώρες τηνημέρα.
 

Καραμπάτσου Γεωργία, Παιδίατρος

Παιδιατρικό Ιατρείο

Δ. Γούναρη 218,
16674 Γλυφάδα

τηλ : 210 9601144
Δευτέρα-Πρασκευή

Πρωί-Απόγευμα
κατόπιν ραντεβού


Σαββατοκύριακα και Αργίες το παιδιατρικό ιατρείο λειτουργεί για επείγοντα περιστατικά